Kainatta yedi tane olan ne var? Bu konu üzerinde düşünürsek yedilik sayma düzeninin nereden çıktığını görebiliriz. Tam da ayetlerde söylendiği gibi ‘Hiç gökyüzüne, dağlara, Ay'a, Güneş'e bakmaz mısınız? Göklere, yerlere, dağa, Ay'a, Güneş'e baktığımızda yedilik sistemde ne var diye; bir haftanın yedi gün olduğunu görürüz. Peki neden yedi gün?
Zaman hesaplamamızın çoğu gezegenlerin, Ay’ın ve yıldızların hareketlerinden kaynaklanmaktadır. En eski uygarlıklardan olan Babilliler göklerin zeki gözlemcileri ve yorumcularıydı. Yedi sayısını benimsemelerinin nedeni yedi gök cismini gözlemlemeleriydi. Bu yedi gök cismi: "Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn". Dolayısıyla bu sayı onlar için özel bir öneme sahiptir.
Biraz daha somutlaştıracak olursak ayın hareketlerini gözümüzün önüne getirmemiz gerekiyor: Hilal, ilkdördün, dolunay, son dördün ve yine hilal! Bu her aşama arasında yedi gün var. "Yedi, On Dört (dolunay, ayın on dördü), Yirmi Bir ve Yirmi Sekiz!" Dolunay’ın yarım bir tabak gibi olan halinin adı ise "Yet-tidir". Yarım tabak ayın iki ucunun birbirine yetmesi halidir "Yeddi" veya "Yetti!"
Tüm bunların yanı sıra yedi her zaman özel bir rakam olagelmiştir. Birçok eski kültürde öne çıkmıştır. Hemen hemen her semavi dinde de yedi rakamının öne çıktığını görürüz. Eski Ahit’te "Dünya altı günde yaratıldı ve Tanrı, bugüne kadar kullandığımız yedi günlük haftanın temelini yaratarak yedinci günde dinlendi." Yeni Ahit’te yedi sayısı "Kutsal Üçleme ile dünyanın dört köşesinin birliğini sembolize eder." Kur’an’ı Kerim yedi gökten bahseder. Müslümanlar hac yaparken Kabe’nin etrafında yedi kez dönerler. Hinduizm’de yedi yüksek dünya ve yedi alt dünya vardır. Budizm’de ise yeni doğan Buda yükselir ve yedi adım atar.
7 rakamıyla ilgili yapılan ilgi çekici çalışmalardan birisi de 1956 yılında Harvard Üniversitesi’nden George Miller tarafından yazılmış makaledir. Miller, makalesinde çoğu insanın kısa süreli hafızasında yaklaşık yedi bilgi öğesini tutabildiğini gösterdi. Bu nedenle ABD’de ve diğer birçok ülkede telefon numaraları yedi hanelidir. Bu çalışmada çıkan sonuca göre, beyin en fazla yedi uyarıyı aldığında en iyi performansı gösteriyor. Zihinsel kapasitemiz yedi öğeyi tercih ettiğinden, bilgi yedi grup halinde sunulduğu sürece dikkat alanlarımız için de uygundur.
Kısacası yedi rakamına böylesi bir gizem katan tek bir öge değildir. Birçok faktörün bu sayının gizemi üzerinde etkilidir.
Fara, Patricia. Bilim Dört Bin Yıllık Bir Tarih. İstanbul, 2012.
Gültekin, Asım. Birden Bine. İstanbul: İz Yayınları, 4.baskı., 2020. “Seven Reasons We Are Captivated by the Number Seven | Psychology Today”. Erişim 03 Mart 2023. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201506/seven-reasons-we-are-captivated-the-number-seven
“Why Are There Seven Days in a Week? | Discover Magazine”. Erişim 03 Mart 2023. https://www.discovermagazine.com/planet-earth/why-are-there-seven-days-in-a-week
Metrik sistemi, ilk olarak 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan ondalık tabanlı bir ölçüm sistemidir....
Telgraf kelimesi, Yunanca “uzak” anlamına gelen “tele” ve “yazar” anlamına gelen “grápheús”...
İnsanlar çağlar boyunca gökyüzünü incelemiş ve gökyüzünde görülen nesnelerin...
Millî Uzay Programı kapsamında en az bir Türk vatandaşının bilimsel çalışmalar yapmak üzere uzaya...
Modern mühendisliğin, robotik ve hidrolik bilimlerinin temelini 12. yüzyılda yaşamış Müslüman bilim...
Bir günde 24 saat ve bir saatte 60 dakika olmasının nedeni Mısırlıların ve Babillilerin günü bölme şekilleridir....
Muvakkitlerin çalışmalarını yürüttüğü yere ‘Muvakkithane’ denmekteydi. Osmanlı medeniyetinde...
Yunan filozofları, gezegenlerin hareketlerini rasyonel bir şekilde açıklamaya çalışarak astrolojinin ötesine...
Alman Enigma makinesi II. Dünya Savaşı sırasında, özellikle de Atlantik Savaşı’nda, Mihver güçlerine...
Matematiğin hiçbir dalında cebirde olduğu kadar işlem ve anlam arasında ilişki yoğunluğu yaşanmaz. Bir cebirsel etkinliği...