Mısır'ın kadim ve hikâyeci tarihi, çeşitli medeniyetlerin en büyüleyici ve kalıcı efsanelerinden bazılarını üretmiştir. Bu efsaneler arasında, yaklaşık 3500 yıl önce Mısır'ı yöneten genç firavun Tutankamon'un ki kadar büyüleyici çok az efsane vardır. Tutankamon'un hikayesi, nesiller boyunca dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından aktarılan entrika, gizem ve keşiflerle dolu bir hikayedir.
Tutankamon, M.Ö. 1341 civarında firavun Akhenaten ve eşi Kiya'nın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Doğduğunda Tutankhaten ismi verilmiş ancak babasının ölümünden sonra adını Tutankamon olarak değiştirmiştir. Tahta çıktığı sırada sadece dokuz yaşında olan Tutankamon, Mısır tarihinin en genç firavunlarından biridir.
M.Ö. 1332-1323 yılları arasında hüküm süren Tutankamon'un saltanatı nispeten kısadır. Babasının güneş tanrısı Aten'e tapınma merkezli yeni tek tanrılı bir din kurması, Tutankamon'un hükümdarlığı sırasında geleneksel Mısır dininin ve sanatının restorasyonunu denetlemesine olanak sağlamıştır. Tutankamon'un yönetimi büyük ölçüde önemsizdir, ancak mirası, mezarının yüzyıllar sonra keşfedilmesiyle güvence altına alınmıştır.
Genç bir firavun olarak Tutankamon'un Mısır tarihinde iz bırakma şansı çok azdı. Bununla birlikte, kısa hükümdarlığı sırasında bir dizi önemli gelişme yaşandı. Tutankamon'un en önemli başarılarından biri, babasının yönetimi altında bastırılmış olan geleneksel Mısır dininin ve sanatının restorasyonudur. Tutankamon ayrıca Karnak'ta yeni bir tapınağın inşası da dahil olmak üzere bir dizi inşaat projesi yaptırmıştır.
Nispeten kısa süren saltanatına rağmen Tutankamon, Mısır tarihi üzerinde kalıcı bir etki bırakmıştır. Babasının dini reformlarıyla kargaşaya sürüklenen bir ülkede düzeni ve istikrarı yeniden sağlayan bir firavun olarak hatırlanmaktadır.
1922'de İngiliz arkeolog Howard Carter, Tutankamon'un mezarını keşfetmeseydi, onun mirası belirsizliğe dönüşebilirdi. Mezarın keşfi, 20. yüzyılın en önemli arkeolojik olaylarından biriydi ve Tutankamon'u daha önce hiç olmadığı kadar dünyada tanınır hale getirdi.
Carter, Tutankamon'un mezarını keşfetmeden birkaç yıl önce Krallar Vadisi'nde kazı yapıyordu. Sonunda girişi ortaya çıkardı, mezarın büyük ölçüde sağlam göründüğünü, hazinelerinin ve eserlerinin hala yerinde olduğunu gördü. Birkaç yıl boyunca, Carter ve ekibi mezarı dikkatlice kazdılar ve Tutankamon’la birlikte gömülmüş nesneleri ortaya çıkardılar.
Tutankamon'un hazineleri, arkeologlar tarafından şimdiye kadar keşfedilen en çarpıcı ve değerli buluntular arasındadır. Mezar; mobilya, giysi, mücevher ve yiyecek dahil olmak üzere çok çeşitli nesneler içeriyordu. Mezarda bulunan en ünlü nesneler; Tutankamon'un altın maskesi, büyük bir lahit ve bir dizi başka altın ve mücevherlerle bezenmiş eşyalardır. Altın maske 10 kilo altın içermekte ve mezardan çıkan eşyaların sayısının 5398 olduğu belirtilmektedir.
Tutankamon'un mezarının ve hazinelerinin keşfi, tarihteki diğer birkaç arkeolojik buluntu gibi halkın hayal gücünü ele geçirdi. Mezarda bulunan nesneler sadece güzel değil, aynı zamanda eski Mısır kültürü ve toplumu hakkında değerli bilgiler içeriyordu. Tutankamon'un mirası, hayranlık uyandırmaktadır çünkü mezar ve içindeki hazineler keşfedilmeseydi, firavun olarak görece kısa süren saltanatı unutulabilirdi. Bugün Tutankamon'un mezarında bulunan objeler, eski Mısır'ın en önemli ve değerli eserleri arasında sayılmaktadır.
Tutankamon'un Laneti
Tutankamon'un mezarıyla ilgili en kalıcı efsanelerden biri, firavunun dinlenme yerini rahatsız edenlerin başına geldiği varsayılan bir "lanet" fikridir. Bu efsane, büyük ölçüde mezarın keşfi ve dahil olanlardan bazılarının başına gelen çeşitli talihsizliklerin öyküsünü sansasyonelleştiren medyanın yaratımıydı. Herhangi bir lanetin aslında Tutankamon’un mezarıyla ilişkilendirildiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bununla birlikte efsaneler, popüler kültürde varlığını sürdürmüş ve bugün hala halkın hayal gücünü yakalamaya devam etmektedir.
Kalıcı ününe rağmen, Tutankamon hakkında bugüne kadar devam eden bir dizi yaygın yanlış anlama vardır. En yaygın olanlardan biri, danışmanları tarafından manipüle edilen bir çocuk kral olduğu fikridir. Aslında, Tutankamon'un yetkin ve yetenekli bir yönetici olmadığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.
Tutankamon'un efsanesine duyulan kalıcı hayranlık, eski Mısır'ın gücünün ve insanın geçmişin gizemlerine duyduğu hayranlığın bir kanıtıdır. Tutankamon'un efsanesinin, müzelerde, kitaplarda veya filmlerde yer alması, dünyanın dört bir yanındaki izleyicileri büyülemeye, onunla karşılaşan herkeste hayranlık ve merak uyandırmaya devam ediyor.
Mısır Sanatı ve Arkeolojisi Dergisi, "Tutankamon Özel Sayısı". Yıl: Belirtilmemiş. Yayınlayan: Mısır Sanatı ve Arkeolojisi Derneği.
Rödovans, Nevin. "Tutankamon'un Mezarı: Gizem ve Keşifler". Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2011.
Selin, Ali. "Tutankamon: Mısır'ın Genç Faraosu". Günışığı Kitaplığı, 2018.
Özkan, Elif. "Tutankamon ve Antik Mısır'ın Keşfi". Bilim ve Gelecek Yayınları, 2012
Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...
Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...
Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...
Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...
Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...
Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...
Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...
30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...
1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...
Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...