Suni kitle oluşturma olarak da bilinen astroturfing, kelime kökeni suni çim markası astroturf’ten gelmektedir. Bir politika, birey veya kampanya için yaygın kitle desteği izlenimi yaratma girişimi olarak tanımlanmaktadır. Astroturfing kampanyaları, bir kişi ya da konu hakkında gerçekten olumlu ya da olumsuz tepki varmış izlenimini yaratarak kamuoyunu etkilemeye çalışılmaktadır.
Astroturfing yöntemi, yapay olarak yaratılan, bir merkezden finanse ve kontrol edilen, kendisine kitlesel taban hareketi süsü veren kampanyalar için kullanılmaktadır. Birçok zaman az sayıda kullanıcı, çok sayıda içerik üreterek birbirleriyle paylaşmaktadır. Bu sayede de kitlesel hareket sürmektedir. Politika ve reklamcılıkta bir bedel karşılığı gerçekleştirilen astroturfing, bir PR tekniği olarak değerlendirilmektedir.
Süreç, siyasal aktörlerin ya da reklamcıların, hedefledikleri kitleleri bulmalarına ve harekete geçirmelerine destek olacak yapay kampanyalar oluşturması ile başlar, kamuoyunda fikir birliği imajı oluşturmak için, bireysel kişiliklerin çevrimiçi platformlarda robotlar oluşturması ile devam etmektedir. Birden fazla çevrimiçi kimlik ve sahte baskı grupları, halkı yanlış yönlendirmek için, oluşturulan mesajların yaygın olarak benimsenen görüş olduğuna inandırılması esas amaç olarak belirlenmektedir.
Astroturfing, ağırlıklı olarak siyasal çerçevede tercih edilmektedir. Bu doğrultuda yöntemin diğer amacı, siyasal aktörlerin daha popüler görünmesini sağlamaktır. Politikacıları takip etmek ve desteklemek, belirli meseleleri ve insanları destekleyen ya da onlara karşı propaganda yapmayı amaçlayan girişimler de diğer amaçlar arasındadır.
Astroturfing kampanyaları, hükümet ajanları tarafından düzenlenmiş sokak protestoları, parayla tutulmuş ya da kendi inisiyatifi dışında alanlara doldurulmuş kalabalıklar, sahte isimlerle bezeli imza kampanyaları şeklinde örneklendirilebilir. Bu kampanyalar haricinde sosyal medyada da astroturfing yöntemi ile kampanya yürütülmektedir. Belirli ücret karşılığında binlerce sahte hesap satın alınmakta, botlarla troller meydana getirilmektedir. Kampanya aktivistleri ile sosyal medya grupları, açılan hashtaglar, trend topicler ve medya akımları ile kampanya sürdürülmektedir.
The Guardian. ‘’Astroturfing: what is it and why does it matter?’’ (8 Şubat 2012) Erişim 10.12.2022. https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/feb/08/what-is-astroturfing
Erdoğdu, Abdullah Teyfur ve Yumrukuz, Özlem. ’’Sosyal Medya’nin Doğası’’, Uluslararası Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, Sayı 6, 2021.
Olga, Hülya. ‘’Popülist Sağ ve Sosyal Medyada Nefret Söylemi’’, Eleştirel Psikoloji Bülteni, Sayı 8, 2019.
Toplum düzeyinde “şey”lere yani yaşam döngüsünde karşımıza çıkan nesnelere anlam...
Bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu aktif yapı toplum olarak tanımlanır. Bu sosyal yapı birtakım dinamikler ile bir...
Maruni cemaatinin kurucusu Aziz Marun’dur. 4. yüzyılın ortalarında Suriye'de doğan Marun, davet çalışmalarıyla...
D'Hondt sistemi, seçimlerde kullanılan seçim yöntemlerinden biridir. Bu sistem, birçok ülkede,...
Etrüskler, M.Ö. 9. yüzyılda Tiren Denizi'nin kuzeyindeki Etruria bölgesinde, bugünkü...
Kültür endüstrisi, sanat, edebiyat, film, müzik, yayıncılık, tiyatro gibi alanlarda üretilen ve...
Frankfurt Okulu'nun kökenleri, 1923 yılında Frankfurt Üniversitesi'nde Max Horkheimer önderliğinde...
Herkesin tuttuğu bir takım, desteklediği bir ideolojik grup veya benzeri bir oluşum vardır. Peki kendinizi bu oluşumlarla...
Birey davranışları uzunca zamandır çözmeye ya da anlamlandırmaya çalıştığımız bir olgudur. Toplumu doğru...
Kişinin çevresine statüsünü göstermek veya satın aldıklarıyla itibar kazanmak amacıyla yaptığı...