I. Dünya Savaşı sırasında Almanların Fransa’nın başkenti Paris’i bombalamaları, Fransızları şehri korumak için farklı arayışlara yöneltmiştir. Fransa devlet yönetimi Paris’in yakınlarına şehrin birebir benzerini ahşap malzeme kullanarak inşa etme kararı almıştır.
I. Dünya Savaşı başladığında yeni oluşan hava kuvvetlerinin varlığı ciddi anlamda kendini göstermiştir. Uçakların savaşlarda aktif olarak kullanılmaya başlanması yeni taktiklerin ve savunma planlarının oluşmasına yol açmıştır. Hava gücüne sahip olan ülkeler, savaştıkları tarafların stratejik öneme sahip noktalarını havadan imha etmeyi amaçlamıştır. Fabrikalar, tren istasyonları, köprüler ve kamu binaları başta olmak üzere pek çok önemli nokta savaş uçakları tarafından hedef alınmıştır.
Savaş uçakları tarafından bombalanan stratejik noktalar, cephede savaşan birliklerin ikmalini zorlaştırmakta ve psikolojik etki bırakmaktaydı. Savaş uçaklarının saldırılarına engel olmak amacıyla çeşitli planlar düşünülmüş ve bazı yöntemler denenmişti. Bu yöntemler arasında en yaygın olan, sahte hedefler oluşturmak ve uçaksavar silahları stratejik noktalara kurarak düşman uçaklarına mukavemet sağlamaktı. Sahte hedefler sayesinde bombardıman uçakları için daha fazla nokta ortaya çıkıyor ve stratejik noktaların zarar görme ihtimali düşüyordu. Stratejik noktaların yakınlarına kurulan uçaksavar mevzileri ise bombardıman uçaklarını hedef alarak oldukça fazla uçağa zarar vermeyi amaçlamıştı.
Alman uçaklarının Paris’i bombalamalarına engel olmayı amaçlayan Fransa hükümeti de çeşitli yollar aramaya başlamıştır. I. Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte Alman uçaklarının hedefi haline gelen başkent Paris, korunması gereken önemli bir nokta halini almış, sıradan yöntemlerden farklı olarak korunma çabalarına sahne olmuştur. Bunun sonucunda “Sham Paris” olarak adlandırılan, şehrin sahtesinin inşa edilmesine dair bir fikir ortaya atılmıştır. Radar teknolojisinin o tarihlerde henüz yaygınlaşmamasının da etkisiyle şehrin kuzey kısmına, Paris’e ana hatlarıyla benzeyen bir şehir inşa edilecek ve düşman uçaklarının sahte şehri bombalaması sağlanacaktı.
Hükümet tarafından planın onaylanması ile birlikte sahte şehrin inşasına gerçek şehrin 25 kilometre kuzeybatısında başlanmıştır. Maisons-Laffitte kasabası yakınlarına inşa edilmeye başlanan şehrin yapısında kumaş ve tahta kullanılmıştır.
Paris’in önemli sembollerinden Champs-Elysees, Kuzey Gar’ı ve Zafer Anıtı başta olmak üzere pek çok noktası birebir olarak inşa edilmiştir. Sahte şehirdeki sivil binalar karartma yapılıyormuş gibi loş ışıklarla donatılmış ve maket insanlar sokaklara yerleştirilmiştir. Sahte şehir tamamlanınca gerçek Paris geceleri tamamen karanlığa bürünecek sahte Paris ise karartma uygulanıyormuş gibi gösterilerek hedef haline getirilecekti.
1917’de ortaya atılan Sahte Paris projesi belirli bir süre gizli tutulmuştur. Şehir askeri otoritenin planları doğrultusunda bombardımanı çekmek amacıyla özenle inşa edilmeye devam edilmiştir. Üç kısım olarak planlanan sahte Paris’in sadece birinci kısmı inşa edilmiştir.
1918’de I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Sahte Paris’in kalan iki kısmı tamamlanamamıştır. Sahte Paris hiçbir zaman tam olarak işlevini yerine getirememiş ancak ilerleyen dönemlerdeki savaşlara şehri korumak adına ilham kaynağı olmuştur.
Mortimer, Gavin, “Creating Fake Paris: How One Man Built a Mock City To Fool WW1 German Bombers”, History Extra, Erişim: 15 Eylül 2023 https://www.historyextra.com/period/first-world-war/creating-fake-paris-how-one-man-built-a-mock-city-to-fool-ww1-german-bombers/
Paris, Michael, “The Rise of The Airmen: The Origins of Air Force Elitism, c. 1890-1918”, Journal of Contemporary History, 28 (1), 1993, 123-141.
Al-Arshani, Sarah, “How The French Outsmarted German Bomber Pilots During WWI By Building a Sham Paris With Fake People and Replicas of Monuments”, Insider, Erişim: 15 Eylül 2023 https://www.insider.com/france-fake-paris-fool-german-bomber-pilots-world-war-i-2023-1
Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...
Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...
Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...
Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...
Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...
Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...
Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...
30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...
1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...
Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...