Konya Bilim Merkezi İlimge

Pomodoro Tekniği: Zaman Yönetimi Üzerine

 Tarık Taha Kocaboy
 4 dk  287

Günümüzde birçok insan yapmayı istedikleri şeylere vakit bulamamaktan şikâyetçi olmaktadır. Kimi yeni bir dil öğrenmek, kimi tenis oynamaya başlamak, kimi ise en sevdiği yazarın son kitabını okumak istemektedir ama çoğu insan bu isteklerini yerine getirememektedir. Bunun için kullanılan ortak bahane ise çoğu defa “yapmayı çok istiyorum ama bunun için yeterince zamanım yok” olmaktadır. Aslında pek çok insan yapmayı istediği şeyler için yeterli zamana sahiptir, asıl sorun zamanın nasıl yönetileceğini bilememekte yani zaman yönetimini tanzim edememekte yatmaktadır.

Zamanını iyi yönetemeyenler ya da daha iyi yönetmek isteyenler için son yıllarda adı çokça zikredilen “pomodoro tekniği” sıklıkla tavsiye edilmektedir. Pomodoro, onlarca zaman yönetimi tekniğinden biridir ama hem uygulaması çok kolay hem de gerçekten etkili bir yöntemdir. Peki nedir bu pomodoro?

Pomodoro, İtalyanca domates anlamına gelmekle birlikte tekniğin domateslerle bir ilgisi bulunmamaktadır. Tekniğin ortaya çıkışı Francesco Cirillo adlı İtalyan bir üniversite öğrencisinin, üniversite yıllarında zamanını iyi yönetemediğini düşünmesi ve buna bir çare aramasına dayanmaktadır. Crillo, bu tekniği mutfağındaki domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan ilham alarak geliştirmiş ve bundan dolayı da bu teknik pomodoro tekniği olarak anılmıştır. Bu sistemin işlemesi aşama aşama ilerlenmesi mantığına dayanmaktadır. Maddeler halinde pomodoro tekniğinin aşamaları kısaca şu şekilde ifade edilebilir:

-Öncelikle kişi güne başlarken o gün yapacağı işlerin bir listesini yapmalı,

-Daha sonra bu listedeki işler önem sırasına göre sıralanmalı,

-Bir sonraki adımda ise 25 dakikalık bir zamanlayıcı kurulmalı,

-Bu 25 dakikalık süre boyunca sadece yapılmak istenen işe odaklanılmalı,

-25 dakikanın sona ermesiyle 5 dakikalık kısa bir ara verilmeli,

-Dört tane 25 dakikalık pomodoro döngüsünün ardından, 15-30 dakika aralığında uzun bir mola verilmeli,

-Ve süreç başa sarılarak tekrar etmeli.


Özellikle günümüzde dikkatimizi dağıtacak çok fazla şey bulunmaktadır. Dışarıdan gelen bir ses, telefonumuza gelen bir bildirim, alt komşunun bağırma sesi bunlardan sadece birkaç tanesidir. Bundan dolayı uzun süre bir şeye odaklanmak bizim için oldukça zorlaşmaktadır. Pomodoro tekniği bu soruna bir çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. 25 dakika boyunca bir işe tamamen odaklanmak, dikkatimizi dağıtan şeylere rağmen birçok insanın kolaylıkla yapabileceği bir şeydir. Teknik, çevredeki bütün uyaranları görmezden gelip 25 dakika boyunca odağımızı tek bir yerde tuttuktan sonra verilecek 5 dakikalık kısa molada dikkatimizi dağıtan şeylere vakit ayırmamızı kolaylaştırmaktadır. Bu mola, kısa bir mola olduğu için tamamen yapılacak işten kopmadan, odağımız hâlâ o meşgul olduğumuz işteyken tekrar 25 dakikalık başka bir pomodoro seansına başlamamız mümkün olmaktadır. Bu sayede dikkatimizi toplayıp odaklanmak daha kolay hale gelmektedir. Bu şekilde dört pomodoro döngüsünü tamamladıktan sonra gelen uzun ara ise odaklanmaktan yorulmuş zihnimizin dinlenmesi için güzel bir fırsat sunmaktadır.

Tekniğin uzmanları her pomodoro seansı için, bir pomodorodan diğerine sorunsuz bir şekilde geçmeye yardımcı olmak amacıyla özet ve inceleme için zaman ayırmayı önermektedir. Daha da önemlisi, pomodoro seansı sırasında bir göreve odaklanmak ve kesintiden kaçınmak için gerekli adımların atılmış olması gerekmektedir. Burada bireylerin pomodoro seanslarını hem iç hem de dış dikkat dağıtıcı etkenlerden koruması önem arz etmektedir. E-postalardan, sosyal medya hesaplarından, hava durumu raporlarından, haber kaynaklarından, kısacası dikkati yoğunlaşılan işten uzaklaştırabilecek her türden dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmak gerekmektedir. Örneğin sağlıklı bir pomodoro seansı için telefonunuzun uzak bir yerde bırakılması sıkça tavsiye edilmektedir.

Pomodoro tekniğinin çeşitli uygulamaları, görev ve mola bölümleri için farklı zaman aralıkları kullanabilmektedir. Molalar için bireyin görevle zıt olan bir aktivite seçmesi şiddetle tavsiye edilir. Örneğin bilgisayarda çalışan biri masadan uzaklaşmalı ve bir tür fiziksel aktivite yapmalıdır.

Tekniğin ardındaki fikir, zamanlayıcının aciliyet hissi uyandırmasıdır. İş gününde işleri halletmek için sonsuz zamanınız olduğunu hissetmek ve sonunda bu değerli çalışma saatlerini dikkatinizi dağıtacak şeyler için harcamak yerine, bir görevde mümkün olduğunca fazla ilerleme kaydetmek için yalnızca 25 dakikanız olduğunu bilmek üretkenliğinizi artırmaya yaramaktadır. Periyodik zorunlu molalar ise çoğumuzun günün sonuna doğru hissettiği bitkinlik, tükenmişlik hissini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu teknik sayesinde farkına bile varmadan saatlerce bilgisayarınızın başında vakit geçirmemiş olursunuz. Bunun yerine, bu işleyen zamanlayıcı size kalkıp biraz nefes almanızı hatırlatır.

#pomodoro #zaman #plan #yönetim
0
1
0
Kaynakça

Aydemir, Sibel. "Çalışanlarda Erteleme Davranışı (İşyeri Prokrastinasyonu) Gelişiminde Zaman Tuzaklarının Etkisi." Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 6 (6), 2018. 1031-1040.

Esen, Yusuf Ahmet & Sakin, Ajda Şenol. "Müzik Öğrencilerinin Çalgı Çalışma Süreçlerinde Pomodoro Tekniği Kullanımına Yönelik Görüşleri." Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi, 9 (1), 2022. 413-446.

Mandal, Amrita. "The Pomodoro Technique: An Effective Time Management Tool." The NICHD Connection, Erişim: 21.08.2023 https://science.nichd.nih.gov/confluence/display/newsletter/2020/05/07/The+Pomodoro+Technique%3A+An+Effective+Time+Management+Tool


BENZER MAKALE
İnsanlar Neden Kravat Takar: Kravatın Öyküsü

İnsanlar Neden Kravat Takar: Kravatın Öyküsü

Hemen hemen her erkeğin dolabında bulunan özel günlerde ya da işe giderken tercih ettiği kravatın tarihi M.Ö....

Baharın Habercisi Adonis Miti

Baharın Habercisi Adonis Miti

Yunan mitolojisinde “Adonis Miti” olarak bilinen, doğadaki ölüm ve yenilenmeyi sembolize ettiği kabul...

Mükemmelliğin Sembolü: Yin Yang

Mükemmelliğin Sembolü: Yin Yang

Birbirine dolanan siyah ve beyaz iki yarım dairenin, her iki tarafında zıt renklerden bir nokta bulunan Yin-Yang sembolü...

Renklerin Tarihi: Mavi Rengin Arayışı

Renklerin Tarihi: Mavi Rengin Arayışı

Maviyi yaygın bir renk olarak düşünmek doğaldır. Mavi, gökyüzü ve okyanus ile ilişkilendirilir....

Duygu ve Gösterişli Güzelliğin Sanata Yansıması: Barok

Duygu ve Gösterişli Güzelliğin Sanata Yansıması: Barok

Barok kelimesi Portekizce “tam yuvarlak olmayan şekilsiz inci” anlamına gelen “barroco” kelimesinden...

Dünyanın En Küçük Ülkesi Vatikan

Dünyanın En Küçük Ülkesi Vatikan

Vatikan, 44 hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olması nedeniyle dünyanın en küçük...

Sâmerrâ Ulu Camii ve Koni Biçimli İlginç Minaresi

Sâmerrâ Ulu Camii ve Koni Biçimli İlginç Minaresi

Samarra Ulu Camii, Irak'ın Samarra şehrinde bulunmaktadır ve Sâmerrâ 'da bulunan en önemli tarihi...

Bir Ramazan Geleneği: Hurmalar

Bir Ramazan Geleneği: Hurmalar

Hurma palmiyesi olarak bilinen büyük bir ağaçta yetişen hurma dünyanın en tatlı meyvelerinden biridir....

Antik Mısır’ın Sınırları Aşan “Ankh” Sembolü

Antik Mısır’ın Sınırları Aşan “Ankh” Sembolü

“Ankh” sembolü, “yaşamın haçı, hayatın sembolü” olarak bilinmekte ve düz bir...

İslam'ın İkinci Büyük Buluşması: Bishwa Ijtema

İslam'ın İkinci Büyük Buluşması: Bishwa Ijtema

Bishwa Bengalce "dünya", ijtema ise Arapça 'içtima' yani "toplantı" anlamına gelir. "Dünya...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER