Konya Bilim Merkezi İlimge

Mutluluk Ülkesi: Bhutan

 Feyza Güsün
 5 dk  183

Bhutan, Güney Asya'da bulunan ve Doğu Himalaya Dağları'nın üzerinde yer alan küçük bir ülkedir. Ortalama yüksekliği 3280 metre olan Bhutan, Doğu Himalaya Dağları'nın üzerinde yer alan küçük bir ülkedir. Çin ile Tibet Özerk Bölgesi yoluyla kuzeyden, Hindistan ile de batı, güney ve doğu taraflarından sınır komşudur. Nüfusu yaklaşık 750.000'dir. Ülkenin resmi dili Dzongka'dır. Aynı zamanda Bhutan'da İngilizce de yaygın olarak konuşulan diller arasındadır. Bhutan'ın başkenti Thimphu, en büyük şehri ise Paro'dur.

Bhutan doğal güzellikleri ile ünlü bir ülkedir. Ülkenin %70'i ormanlık alan olup, Bhutan'da 10.000'den fazla bitki türü ve 1.000'den fazla hayvan türü yaşamaktadır. Bhutan dünyanın en yüksek dağlarından bazılarına da ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Bhutan, kültürel zenginliği ve sürdürülebilir kalkınma çabaları ile de dünyanın en ilgi çekici ülkelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu özelliklerine rağmen dünyanın en az ziyaret edilen ülkelerinden biridir. 

Bhutan'ın tarihi M.Ö. 2000 bin yılına kadar uzanmaktadır. Bhutan, 17. yüzyılda bir Budist krallık olarak kurulmuştur. Bununla birlikte 20. yüzyılın ortalarına kadar dış dünyadan izole olmuş bir ülkeydi. Ancak 1960'lardan sonra ekonomik ve toplumsal kalkınmayı teşvik etmek için dış dünyaya açılmaya başladı. Bu süreçte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline geldi. 


Sürdürülebilir kalkınma konusuna oldukça önem veren Bhutan, 1972 yılında "Ulusal Mutluluk" kavramını benimseyen ilk ülke oldu. "Ulusal Mutluluk" kavramı ekonomik büyümeden çok insanların mutluluğu ve refahı üzerinde odaklanmaktadır. Gross National Happiness (GNH) olarak bilinen kavram ile Bhutan sadece ekonomik büyümeye odaklanmak GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yerine "Brüt Ulusal Mutluluk" (GNH) endeksine önem veren nadir ülkelerden biridir. GNH ise ekonomik, çevresel, kültürel ve sosyal faktörleri dikkate alan bir yaklaşımdır. 

Bhutan, izolasyonu nedeniyle 20. yüzyılın ortalarına kadar büyük ölçüde bozulmadan kalmıştır. Turistlerin ilgisini çeken başlıca unsurlardan biri ülkenin kültürü ve gelenekleridir. Bhutan geleneği Budist mirasına derinden bağlıdır. Bhutan'ın resmi dini Budizm olup, halkın %75'i Budist’tir. Budizm, Bhutan'ın yaşam tarzının önemli bir parçasıdır ve birçok tapınak, manastır ve kutsal mekân ülke genelinde bulunmaktadır Hinduizm, Bhutan'daki ikinci en baskın dindir ve daha ziyade güney bölgelerde yaygın olan dindir.

Bhutan dünyada tütünü yasaklayan ilk ülke olmuştur. 2010’da çıkarılan Tütün Kontrol Yasası'na göre halka açık yerlerde sigara içmek veya tütün satmak yasa dışıydı. Bu yasayı ihlal edenler, Bhutan'da bir aylık maaşa denk gelen 232 dolara eşdeğer para cezasına çarptırılmaktaydılar. Bununla birlikte 2021'de pandemi sırasında tütün ürünlerinin sınır ötesi kaçakçılığını ortadan kaldırmak amacıyla tütün ürünlerinin ithalatına ve satışına izin veren yeni 2021 Tütün Kontrol Yasası ile bu durum tersine çevrilmiştir.


Bhutan, turistik cazibe merkezleri, manastırlar, doğal güzellikleri ve korunmuş yaşam tarzıyla dikkat çeken bir ülkedir. Turistlerin sınırlı sayıda ve denetimli bir şekilde kabul edildiği bir turizm politikası vardır. Bhutan vatandaşları yurtdışına seyahat etmekte özgür olsa da, Bhutan birçok yabancı tarafından erişilemez olarak görülmektedir. Popüler olmayan bir destinasyon olmamasının bir diğer nedeni de bütçesi kısıtlı turistler için maliyetin yüksek olmasıdır. Giriş Hindistan, Bangladeş ve Maldivler vatandaşları için ücretsizdir ancak diğer tüm yabancıların bir Bhutan tur operatörüne kaydolmaları ve ülkede kaldıkları süre boyunca konaklama ve yeme-içme dâhil günde yaklaşık 250 ABD doları ödemeleri gerekmektedir.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Bhutan'ın ekonomisi tarım, ormancılık, turizm ve Hindistan'a hidroelektrik enerji satışına dayanmaktadır. Tarım, nüfusun yüzde 55,4'ünün temel geçim kaynağını sağlamaktadır. Tarımsal uygulamalar büyük ölçüde geçimlik tarım ve hayvancılıktan oluşur. El sanatları, özellikle dokuma ve ev sunakları için dini sanatların imalatıyla, Bhutan’da küçük bir ev endüstrisi oluşmuştur. Tepeliklerden engebeli dağlıklara kadar değişen topografyası, yolların ve diğer altyapının inşasını zor ve pahalı hale getirmektedir. Bu yüzden Bhutan'da karayolu ve demiryolu ulaşımı henüz gelişmemiştir.

Bhutan parlamenter yönetim biçimine sahip anayasal bir monarşidir. Şu anda hüküm süren hükümdar Jigme Khesar Namgyel Wangchuck'tur. Bhutan'ın 2008'deki demokratik geçişi, 1907'den bu yana monarşiyle olan toplumsal sözleşmesinin bir evrimi olarak görülmektedir. 2019'da Demokrasi Endeksi'nde bölgesel komşuları Nepal ve Bangladeş ile birlikte melez bir rejim olarak sınıflandırılmıştır. Azınlıklar, kabine, parlamento ve yerel yönetim dâhil olmak üzere 2008'den bu yana Bhutan yönetimlerinde giderek daha fazla temsil edilmektedir.

#Bhutan #Güney Asya #Thimphu
0
0
0
Kaynakça

BBC. “Bhutan country profile”, Erişim Tarihi: 25.08.2023. https://www.bbc.com/news/world-south-asia-12480707 

Britannica. “Bhutan”, Erişim Tarihi: 25.08.2023. https://www.britannica.com/place/Bhutan 

Bhutan. “Bhutan”, Erişim Tarihi: 25.08.2023. https://bhutan.travel/ 


BENZER MAKALE
Jeolojide Bir Devrim: Kıtaların Kayması Teorisi

Jeolojide Bir Devrim: Kıtaların Kayması Teorisi

Levha tektoniği, Dünya'nın yer kabuğunun yavaş yavaş hareket ettiği fikrini ortaya koyan bir teoridir. Yer kabuğu...

Endülüslü Müslümanların Atlantik Okyanusunu Keşfetme Girişimleri

Endülüslü Müslümanların Atlantik Okyanusunu Keşfetme Girişimleri

Coğrafyacı al-Mas’udi, İber yarımadasında yaşayan Müslüman Arapların Atlantik okyanusunu keşfetmek amacıyla...

Babil ve Asma Bahçeleri

Babil ve Asma Bahçeleri

Babil tarihi, Mezopotamya'daki Babil kentinin tarihini kapsar. Babil, günümüzde Irak'ın güneyinde...

Tikal Tapınağı: Mayalar’ın Mimari Harikası

Tikal Tapınağı: Mayalar’ın Mimari Harikası

Tikal Tapınağı, Maya uygarlığı tarafından M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Tikal, Maya uygarlığı döneminde...

Mısır Piramitleri: Antik Mimarinin Büyüleyici Yapıları

Mısır Piramitleri: Antik Mimarinin Büyüleyici Yapıları

Mısır Piramitleri, insanlık tarihindeki en etkileyici mimari başarılardan bazılarıdır.

Angkor Vat Tapınağı

Angkor Vat Tapınağı

Angkor Vatı, Kamboçya'da bulunan ve dünyanın en önemli arkeolojik bölgelerinden biri olan Angkor...

Baharatın Tarihi ve Baharat Yolu

Baharatın Tarihi ve Baharat Yolu

Antik ticaret yollarından oluşan bir ağ olan Baharat Yolu, baharatların menşe yerlerinden uzak noktalara taşınmasını kolaylaştırarak...

Dünyanın Devletsiz Kıtası Antarktika ve Antarktika Antlaşması

Dünyanın Devletsiz Kıtası Antarktika ve Antarktika Antlaşması

Dünya üzerinde hiçbir devletin söz hakkının olmadığı, insanlar tarafından kolonileştirilmemiş, yerli...

Orta Çağ Dünyası Kaşifi: İbni Battuta

Orta Çağ Dünyası Kaşifi: İbni Battuta

Faslı bir alim ve seyyah olan İbn Battuta, dönemin tüm kaşiflerinden daha uzaklara giderek yaptığı olağanüstü...

Aztek Başkenti: Tenochtitlan

Aztek Başkenti: Tenochtitlan

Güney Amerika’nın kadim halkları arasında yer alan Aztek İmparatorluğunun başkenti konumundaki Tenochtitlan,...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER