Konya Bilim Merkezi İlimge

Kulak Kurdu: Earworm

 Feyza Güsün
 3 dk  178

Earworm, bir şarkının veya müziğin zihinde takılıp kalmasına neden olan bir durumdur. Bu duruma halk arasında "beyin kurdu" ya da "kulak kurdu" da denir. Earwormlar genellikle kısa, basit ve akılda kalıcı melodilere sahip şarkılardır. Bu şarkılar aynı zamanda tekrarlayan ve tahmin edilebilir bir yapıya sahip olurlar. Bu tür şarkılar veya melodiler genellikle istem dışı olarak zihinde tekrar ederler ve kimi durumlarda belirli bir şarkının veya melodinin uzun süreli olarak zihinde çalması kişi için rahatsız edici hale gelebilir.

Kulak kurdu deneyimleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Earwormlar stres, yorgunluk veya dikkat dağınıklığı gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca bir şarkıyı sık sık dinlerseniz veya gün boyu tekrar eden bir reklamda duyarsanız earworma yakalanabilirsiniz. Bu tür deneyimler, bir müziğin veya sesin kulağımıza takılması ve hafızada tekrar tekrar çalınması nedeniyle meydana gelir. Earwormlar genellikle zararsızdır. Bilim insanları, kulak kurdu deneyimini inceleyerek neden bazı şarkıların zihinlerimize daha sık takıldığını ve bu deneyimin nasıl yönetilebileceğini anlamaya çalışmışlardır.

Bu konu hakkında yapılan araştırmalar, bu durumun beynin amigdala ve hipokampus bölgelerinde meydana geldiğini göstermektedir. Yunanca badem anlamına gelen amigdala, beynin iki tarafında bulunan badem şeklindeki bir yapıdır. Duygusal tepkilerin, özellikle korku ve tehditle ilgili duyguların düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Beyninizin bu bölgesi, deneyimlerinize duygusal önem atfeden bölümdür. Amigdala, duyusal girdileri (görsel, işitsel vb.) değerlendirir, öğrenilmiş anlamlarla ilişkilendirir ve bu bilgileri çevresel tehditlere veya güvenli durumlara tepki vermek için kullanır. Hipokampus ise beynin, hafıza işlevlerinin düzenlendiği, yeni bilgilerin öğrenildiği ve bu bilgilerin uzun dönemli depolanması süreçlerinin gerçekleştiği bölümüdür. Hipokampus aynı zamanda öğrenilen bilgilerin mekânsal düzenlenmesi ve bilişsel haritaların oluşturulması gibi görevlerde de önemli bir rol oynar. Özellikle episodik hafıza dediğimiz kişisel deneyimlerin ve olayların hatırlanmasında büyük bir rolü bulunmaktadır.


Amigdala ve hipokampus, duygusal deneyimlerin ve hafızanın işlenmesi konusunda birbirleriyle etkileşim içindedirler. Örneğin, bir korku deneyimi sırasında amigdala devreye girerken, bu deneyimi daha sonra hatırlamakta hipokampus önemli bir rol oynar. Aynı şekilde öğrenilen bazı deneyimler amigdala ve hipokampus arasındaki etkileşim sonucu uzun süreli hafızaya alınır. Bu iki beyin bölgesi, duygusal deneyimlerin, öğrenmenin ve hafızanın anlamlandırılması için karmaşık bir ortaklığa girerler. Beyindeki diğer bölgelerle birlikte çalışarak bir bütün olarak duygusal tepkilerimizi, öğrenme yeteneklerimizi ve anılarımızı şekillendirirler.

Kulak kurdu deneyimlerinde amigdala ve hipokampus bölgeleri aktifleşerek zihnimizde melodilerin takılı hale gelmesine neden olurlar. Bununla birlikte kulak kurdunun hala tam olarak anlaşılmamış yönleri bulunmaktadır. Neden belirli şarkılar ya da melodiler kulak kurduna neden olur? Neden bazı şarkılar veya melodiler zihinlerimize daha sık takılırken, diğerleri takılmaz? Hangi beyin bölgeleri ve işlevler bu tekrarlayan şarkı veya melodilerin zihinde sürekli çalmasını sağlar? Müzikal geçmiş, tercihler ve deneyimlerin, zihinde takılan şarkıları belirlemedeki rolü nedir? Bilim insanları bu gibi sorulara cevap üretmek için araştırmaya devam etmektedir.

Earworm günlük yaşamda her insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Bu durum herkesi etkileyebilir ve genellikle zararsızdır. Kulak kurdu deneyimini çözmeye yönelik bazı stratejiler, zihinsel olarak başka bir etkinlikle meşgul olmak, farklı bir şarkı veya melodi dinlemek veya odaklanmayı değiştirmek gibi yöntemler içermektedir. Ayrıca stresi azaltmak, dinlenmek için egzersiz veya meditasyon da önerilerin arasında bulunmaktadır.

#kulak kurdu #earworm #beyin kurdu #psikoloji
0
0
0
Kaynakça

Wonderopolis. “What Is an Earworm?” Erişim Tarihi: 20.08.2023. https://www.wonderopolis.org/wonder/what-is-an-earworm 

Durham University. “What is an earworm?” Erişim Tarihi: 21.08.2023. https://musicscience.net/projects/music-memory/earworms/ 

Samitivej Hospitals. “Can’t Shake Off an Earworm?” Erişim Tarihi: 21.08.2023. https://www.samitivejhospitals.com/article/detail/stuck-song-syndrome 


BENZER MAKALE
Matematik Öğrenme Güçlüğü: Diskalkuli

Matematik Öğrenme Güçlüğü: Diskalkuli

Matematiğin sevilmeme nedenleri arasında yer alan öğretmen, okul ve çevre gibi faktörlerin yanında başka...

Beş Faktörlü Kişilik Modeli

Beş Faktörlü Kişilik Modeli

Kişilik, toplumda bireyleri birbirinden ayıran ve faklı kılan özellikler bütünüdür. Kişilerde ve...

Gestalt Teorisi ve İlkeleri

Gestalt Teorisi ve İlkeleri

Gestalt teorisine göre; bütün, parçaların toplamından farklı bir anlam ifade eder ve birey, bütünü...

Müziği Neden Seviyoruz?

Müziği Neden Seviyoruz?

Müziği seviyoruz çünkü bizi iyi hissettiriyor. Peki, neden kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor? 2001...

Kompulsif Biriktirme Hastalığı: Dispozofobi

Kompulsif Biriktirme Hastalığı: Dispozofobi

Daha önce ‘belki ileride işe yarar’ düşüncesi ile eşyalarınızı atamadığınız oldu mu? Başkalarının...

Somatik Bellek

Somatik Bellek

Somatik bellek, vücudun motor hareketlerini ve fiziksel deneyimlerini hatırlama yeteneğidir.

Renkleri Tatmanın, Sayıları Duymanın Yolu: Sinestezi

Renkleri Tatmanın, Sayıları Duymanın Yolu: Sinestezi

Synesthesia” kelime kökleri itibariyle Yunanca syn (birlikte) ve aesthe-sis (algılamak) olan iki kelimenin birleşiminden...

Bir İkna ve Retorik Sanatı: Kırmızı Sazan Safsatası

Bir İkna ve Retorik Sanatı: Kırmızı Sazan Safsatası

Retorik, iletişim yoluyla ikna etme sanatlarından bir tanesidir. Motive etmek veya bilgilendirmek için insanların...

Abraham Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Abraham Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Psikolog Abraham Maslow, 20. yüzyılın en tesirli psikologlarından biri olarak kabul edilmiş ve 1943 yılında yayımladığı...

Bilinçli Rüya Görmek

Bilinçli Rüya Görmek

Lusid rüya, kişinin rüya gördüğünün farkında olduğu ve rüyayı yönetebildiği rüya...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER