Sohbetlerin vazgeçilmezi kahve dünya tarihine yön vermiş bir içecektir. Hikayesi de bir o kadar ilginçtir. M.S. 800 yıllarında bir çoban sürüsünün yanlışlıkla kahveyi tüketmesiyle insanlık kahve ile tanışmıştır. Sürü gece boyu çobanı uyutmamıştır. Çobanın bu tecrübesini yerel bir manastırla paylaşmasıyla rahipler kahve meyvesini gece duaları esnasında uykularını açmak için kullanmaya başlamışlardır.
Etiyopya kahvenin doğum yeri olarak görülmektedir fakat kahve gelişimini Yemen de tamamlamıştır. Arap Yarımadasın da yayılan kahve her yıl Mekke’ye gelen hacılarla birlikte dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1300'lü yıllara geldiğimizde kahve tüketimi o kadar artmıştır ki kahve üretimi için özel tarlalar gerekmiştir. 15. yüzyılda kahve Yemen'den çıkıp İran, Mısır, Suriye Hatta Türkiye’ye kadar gelmiştir.
17. yüzyıla geldiğimizde Avrupalı gezginler bu garip siyah içecek hakkında konuşmaya başlamışlardı. Bazıları kahve için “şeytanın acı icadı” diyorlardı. Kahve Venedik’e ilk vardığında din adamları tarafından kınandı, Papa tarafından bu konuda bir hüküm istendi. Kahveyi çok seven Papa kahve tüketimine onay verdi. Kahve sayesinde insanlar daha uzun süre odaklanabiliyorlar, yorgunluk hissetmiyorlardı. 18. yüzyılda İngiltere’de sanayi devrimi hız kazanırken fabrikalardaki işçiler kahve sayesinde gece gündüz çalışıyorlardı.
I. Dünya Savaşı esnasında hazır kahve, klasik kahvenin uzun hazırlık süresini ortadan kaldırmış, savaş sırasında askerlere enerji veren bir içecek haline gelmiştir. Hazır kahve sayesinde savaş esnasında askerler daha uzun süre motive kalabiliyordu.
1918 yılında bir Amerikan askeri, "Sıçanlara, yağmura, çamura, rüzgâra, top patlamalarına ve mermi seslerine rağmen mutluyum. Küçük yağ ısıtıcımı yakıp biraz George Washington kahvesi yapabiliyorum” demiştir.
Tarih boyunca kahve yalnızca zihin açıcı bir içecek değil, aynı anda bir sosyal ortam kaynağı olmuştur. Kahvehanelerde birçok müzakere yapılmış kararlar alınmıştır. Fransız ve Amerikan devrimi kahvehanelerde planlanmıştır.
Şu an günümüzde kahvehaneler hala fikir alışverişlerinin yapıldığı bir yer, kahve ise uzun çalışmalar gerektiren gecelerin vazgeçilmez içeceğidir. Kahve endüstrisi şu an Kenya’nın tarlalarındaki işçilerden Starbuckslar’daki baristalara kadar 500 milyon çalışan istihdam etmektedir.
published, Heather Whipps. “How Coffee Changed the World”. livescience.com. 19 Mayıs 2008. Erişim 17 Ocak 2023. https://www.livescience.com/2535-coffee-changed-world.html
Román, Iván. “6 Ways Coffee Helped Transform the World”. HISTORY. Erişim 17 Ocak 2023. https://www.history.com/news/coffee-history-facts
Writer, Colleen Walsh Harvard Staff. “Author Michael Pollan Discusses How Caffeine Changed the World”. Harvard Gazette (blog), 20 Ağustos 2020. https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/08/author-michael-pollan-discusses-how-caffeine-changed-the-world/
“The History of Coffee”. Erişim 17 Ocak 2023. https://www.ncausa.org/about-coffee/history-of-coffee
Hemen hemen her erkeğin dolabında bulunan özel günlerde ya da işe giderken tercih ettiği kravatın tarihi M.Ö....
Yunan mitolojisinde “Adonis Miti” olarak bilinen, doğadaki ölüm ve yenilenmeyi sembolize ettiği kabul...
Birbirine dolanan siyah ve beyaz iki yarım dairenin, her iki tarafında zıt renklerden bir nokta bulunan Yin-Yang sembolü...
Maviyi yaygın bir renk olarak düşünmek doğaldır. Mavi, gökyüzü ve okyanus ile ilişkilendirilir....
Barok kelimesi Portekizce “tam yuvarlak olmayan şekilsiz inci” anlamına gelen “barroco” kelimesinden...
Vatikan, 44 hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olması nedeniyle dünyanın en küçük...
Samarra Ulu Camii, Irak'ın Samarra şehrinde bulunmaktadır ve Sâmerrâ 'da bulunan en önemli tarihi...
Hurma palmiyesi olarak bilinen büyük bir ağaçta yetişen hurma dünyanın en tatlı meyvelerinden biridir....
“Ankh” sembolü, “yaşamın haçı, hayatın sembolü” olarak bilinmekte ve düz bir...
Bishwa Bengalce "dünya", ijtema ise Arapça 'içtima' yani "toplantı" anlamına gelir. "Dünya...