Coğrafyacı al-Mas’udi, İber yarımadasında yaşayan Müslüman Arapların Atlantik okyanusunu keşfetmek amacıyla denize açıldığından ve bu denizcilerin hikayelerinden bahsetmiştir. Özellikle genç denizciler okyanusa açılmış ve karşı sahillere ulaşmak amacıyla tehlikeli maceralara atılmıştır.
“Haikhas” isimli maceracının bir grup denizciyle Kurtuba sahilinden denize açıldığı ve uzun bir süre sonra ganimetle geri döndüğü ifade edilmiştir. Coğrafyacı ve haritacı olan al-İdrisi ise bu girişimleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatarak maceracıların karşı sahilleri aradığını anlatmıştır. Bir ailenin sekiz ferdinin özel bir tekneyle okyanusa açıldığını ve bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etmiştir.
Okyanusa açılma girişiminin oldukça ünlü olması sebebiyle Endülüs Lizbon’unda limana yakın bir sokağa “Maceracılar Sokağı” adı verilmiştir. Atlantik’i aşma ve karşı sahillere ulaşma girişiminin ünü daha fazla yayılarak Mağrib’e kadar ulaştığı anlaşılmaktadır.
1310’lu yıllarda Sultan Muhammed Ebu Bekir’in bir filo hazırlatarak okyanusa açıldığı anlatılmaktadır. Filo fırtınaya yakalanmış ve pek çok gemi batmış Sultan Muhammed ise geri dönmüştür. Sultan, ikinci bir filo hazırlatarak tekrar denize açılmıştır. Sultan ve filodan bir daha haber alınamamıştır.
Çinli coğrafyacılar Zhou Qu-Fei ve Zhao Ru-Gua, Müslüman tüccarlardan edindikleri bilgilere göre Müslüman Arap denizcilerinin 100 günlük bir yolculuğun ardından verimli arazilere ulaştıklarına yer vermiştir. Atlantik’e açılan pek çok geminin fırtınaya yakalanarak battığı ifade edilmektedir. Denize açılan denizcilerden küçük bir kısmının Amerika sahillerine ulaştığı düşünülmekle birlikte Atlantik’i aşma girişiminin yüzyıllardır var olduğu da bilinmektedir.
Li, Hui Lin. Mu-lan-p'i: A Case for Pre-Columbian Transatlantic Travel by Arab Ships. Harvard Journal of Asiatic Studies. 1961, 23. Cilt, 114-126.
Sezgin, Fuat. Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Piri Reis, İstanbul: Boyut Yayınları, 2013.
West, Hollie. “'Before Columbus': Roots of a Dispute”. The Washington Post (9 Mayıs 1997). https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1977/05/09/before-columbus-roots-of-a-dispute/ed4dd935-47e2-4287-a323-99d437706bde/
Levha tektoniği, Dünya'nın yer kabuğunun yavaş yavaş hareket ettiği fikrini ortaya koyan bir teoridir. Yer kabuğu...
Babil tarihi, Mezopotamya'daki Babil kentinin tarihini kapsar. Babil, günümüzde Irak'ın güneyinde...
Tikal Tapınağı, Maya uygarlığı tarafından M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Tikal, Maya uygarlığı döneminde...
Mısır Piramitleri, insanlık tarihindeki en etkileyici mimari başarılardan bazılarıdır.
Angkor Vatı, Kamboçya'da bulunan ve dünyanın en önemli arkeolojik bölgelerinden biri olan Angkor...
Antik ticaret yollarından oluşan bir ağ olan Baharat Yolu, baharatların menşe yerlerinden uzak noktalara taşınmasını kolaylaştırarak...
Dünya üzerinde hiçbir devletin söz hakkının olmadığı, insanlar tarafından kolonileştirilmemiş, yerli...
Faslı bir alim ve seyyah olan İbn Battuta, dönemin tüm kaşiflerinden daha uzaklara giderek yaptığı olağanüstü...
Güney Amerika’nın kadim halkları arasında yer alan Aztek İmparatorluğunun başkenti konumundaki Tenochtitlan,...
Tuareg, Touareg ve Tevarık olarak adlandırılan çölün halkı, Batı ve Orta Sahel bölgelerinde yaşamaktadır....