Hui olarak adlandırılan etnik grup, Arap ve Pers Müslümanlar arayıcılığıyla İslam dinini benimsemiş olan Çinlilere verilen isimdir. Hui Müslümanları, İslam’ın gereklilikleri çevresinde kültürlerini şekillendirerek yüzyıllar boyunca varlığını devam ettirmiştir.
Çin hükümdarlarının yabancı tüccarlara ticaret yapma kolaylığı sağlaması çeşitli bölgelerden insanların Çin’e gelmesini sağlamıştır. Önemli ölçüde etkileşime giren toplumlar farklı kültürlerden insanlar tanımakta ve zengin bir kültürel ortam ortaya çıkmaktadır. Müslüman tüccarlar bu ortamda Çin’e ulaşmıştır. Ticaret ve evliliklerle bölgede bulunan Müslümanlar önemli bir kültürün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Hui Müslümanlarının 7. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çin’e gelen Arap tüccarların bölgede girdikleri etkileşimler sonucunda Hui etnik grubu oluşmuştur. Huiler tarihlerinden gelen etkiyle uzun yıllar ticaretle uğraşmışlardır. Ticaretle ilgilenmeleri nedeniyle ekonomik durumları iyidir. Ticaretin getirdiği etkileşim nedeniyle de kültürel seviyeleri yüksektir.
Hz. Peygamberin Çin’e birkaç sahabeyi gönderdiği ve Hui Müslümanlarının böyle ortaya çıktığı iddialar arasında yer almaktadır. Çin’e gönderildiği iddia edilen sahabe Vehb b. Ebi Kebşe, 627’de Guang Zhou’da Huai Sheng Camii’ni inşa etmiştir. İslam’ın bölgede yayılması ise 651’de başlamıştır. İlerleyen dönemlerde ise Müslüman askerler Çin hükümdarına yardım etmiştir. Çin hükümdarı ise yardımları karşılığında Müslümanlara Çin’de evlenme ve yerleşme hakkını vermiştir.
Günümüzde Hui Müslümanları, Çin’de bulunan diğer Müslüman gruplara göre daha rahat yaşamaktadır. Etnik olarak Çinli olmaları ve sosyal yaşam içerisinde faal olmaları Çin devleti tarafından az baskı görmelerine yol açmaktadır. Yaşadıkları bölgelerde rahatça ibadetlerini yerine getiren Hui Müslümanlarının yüzlerce ibadethanesi bulunmaktadır. Hui Müslümanları Hanefi mezhebine mensuptur.
Gladney, Dru, Muslim Tombs and Ethnic Folklore: Charters for Hui Identity, The Journal of Asian Studies. 1987, 46. Cilt, 3. Cilt, 495-532.
Lıu, Ya Fang, Xi’an’daki Hui Müslüman Kimliği. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul, Doktora Tezi, 2020.
Ma, Zhenlan. Çin’de İslam’ı Yeniden Canlandırma Çabaları (Ming ve Qing Dönemleri 1368-1912). Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019.
Hemen hemen her erkeğin dolabında bulunan özel günlerde ya da işe giderken tercih ettiği kravatın tarihi M.Ö....
Yunan mitolojisinde “Adonis Miti” olarak bilinen, doğadaki ölüm ve yenilenmeyi sembolize ettiği kabul...
Birbirine dolanan siyah ve beyaz iki yarım dairenin, her iki tarafında zıt renklerden bir nokta bulunan Yin-Yang sembolü...
Maviyi yaygın bir renk olarak düşünmek doğaldır. Mavi, gökyüzü ve okyanus ile ilişkilendirilir....
Barok kelimesi Portekizce “tam yuvarlak olmayan şekilsiz inci” anlamına gelen “barroco” kelimesinden...
Vatikan, 44 hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olması nedeniyle dünyanın en küçük...
Samarra Ulu Camii, Irak'ın Samarra şehrinde bulunmaktadır ve Sâmerrâ 'da bulunan en önemli tarihi...
Hurma palmiyesi olarak bilinen büyük bir ağaçta yetişen hurma dünyanın en tatlı meyvelerinden biridir....
“Ankh” sembolü, “yaşamın haçı, hayatın sembolü” olarak bilinmekte ve düz bir...
Bishwa Bengalce "dünya", ijtema ise Arapça 'içtima' yani "toplantı" anlamına gelir. "Dünya...