Konya Bilim Merkezi İlimge

Bermuda Şeytan Üçgeni

 Havva Yılmaz
 3 dk  451

Bermuda Şeytan Üçgeni, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda, sınırları tam olarak çizilmemiş bir şekilde tanımlanmış bir bölgedir. Florida'nın güneydoğu ucunda, yaklaşık 500.000 mil karelik okyanus alanını kapsadığı ifade edilmektedir. Genel kabule göre Şeytan Üçgeni’nin köşelerini Miami (Florida, ABD), Bermuda ve Porto Riko oluşturmaktadır. Bölgenin ün kazanmasındaki sebep ise belirtilen noktalar üzerinden seyahat eden bazı uçak ve gemilerin gizemli olaylar sonucunda ortadan kaybolmasıdır.


Bölgedeki olağandışı olaylara ilişkin raporlar yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ancak modern bilim 20. yüzyılın ortalarında, ABD donanmasına ait beş bombardıman uçağından oluşan Flight 19 filosunun Aralık 1945'te ortadan kaybolmasının ardından yoğunlaşmıştır. Uçaklar ve mürettebatı hiçbir zaman bulunamamıştır. Bu olayın hemen ardında iki uçak, mürettebatı ve uçakları aramak için yola çıkmış ancak yalnızca biri geri dönebilmiştir. Uçakların kalıntıları hiçbir zaman bulunamamıştır. O zamandan bugüne değin 1949'da Jamaika'ya uçan Tudor Star Tiger adlı bir yolcu uçağı, 1954'te Portekiz'e giden Flight 441 adlı bir deniz uçağı ve 1948’de Miami’ye uçan bir DC-3 yolcu uçağı gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur.

Bu olayların ardından bölgedeki gizem sadece uçaklarla sınırlı kalmamıştır. Şeytan Üçgeni’nde seyreden tekneler de arkalarında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuşlardır. İlk olarak 1872'de Mary Celeste olarak bilinen tekne hiçbir zaman varış noktasına ulaşamamıştır. İnsanlar tekneyi bulmayı başarmış ancak ölü ya da diri hiçbir yolcuya ulaşılamamıştır. Daha sonradan bu teknelere “hayalet gemiler” adı verilmiştir.


Bilinmeyenin cazibesi bazı sansasyonel teorilere yol açsa da bazı mantıksal çıkarımlarda bulunmak mümkündür. Hiçbir şey kanıtlanmış olmasa da bilim adamlarının bu ortadan kaybolma vakalarını açıklamak için ortaya attıkları bazı teorileri bulunmaktadır. Bu teoriler şu şekilde sıralanmaktadır:

1) Hava ve çevre faktörleri: Bermuda Şeytan Üçgeni’ninde, başta ani fırtınalar olmak üzere, değişken hava koşulları belgelenmiştir. Bu doğal olaylar görünürlüğü, navigasyon sistemlerini ve araç dengesini ciddi şekilde etkileyerek kaza olasılığını artırabilmektedir. Hızlı körfez akıntısı ve su altı özellikleri, seyir koşullarını çok daha zorlaştırmaktadır. Üçgen’in yapısı incelendiğinde bu olaylarda doğanın rolü vurgulanmakta, kaybolma vakalarının olumsuz hava koşullarıyla örtüştüğü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Bermuda Şeytan Üçgeni’nin deniz tabanının altında bulunan metan gazı zaman zaman patlayabilmekte, bu da suyun yoğunluğunun azalmasına, gemilerin batmasına ve uçakların alev almasına neden olmaktadır.

2) Mekanik arızalar ve ekipman sorunları: Uçak ve gemi gibi karmaşık makineler, mekanik arızalara karşı hassastır. Bermuda Şeytan Üçgeni’nin uçsuz bucaksız genişliğinde motor arızalarından iletişim arızalarına kadar uzanan ekipman arızaları hızla felaketlere dönüşebilir. Kazalar, kurtarma kaynaklarından uzakta meydana geldiğinden hayatta kalma şansı önemli ölçüde azalmakta ve bu da gizemi körükleyen kaybolmalara yol açmaktadır.

Bermuda Şeytan Üçgeni’nin esrarengiz gizemi, yıllardır birçok insanda merak uyandırmaktadır. Bu bölge ile ilgili çeşitli araştırmalar, makaleler ve belgeseller yapılmıştır. Ancak her bir sansasyonel teorinin makul açıklaması bulunduğundan Bermuda Şeytan Üçgeni günümüz itibariyle efsane olmaktan çıkmıştır.

#Atlantik Okyanusu #Bermuda #Miami
0
0
0
Kaynakça

Cazeau, Charles J., Scott, Stuart D., “The Bermuda Triangle”, Exploring the Unknown: Great Mysteries Reexamined. ed. Charles J. Cazeau, Stuart D. Scott, 171-186, Boston, MA: Springer,1979.

One Yacht, “Bermuda Şeytan Üçgeni”, Erişim 10 Ocak 2024, https://oneyacht.org/maritime-culture/bermuda-seytan-ucgeni

Discover Magazine, “What Is the Scientific Mystery Behind the Bermuda Triangle?” Erişim 10 Ocak 2024, https://www.discovermagazine.com/planet-earth/the-bermuda-triangle-what-science-can-tell-us-about-the-mysterious-ocean 

BENZER MAKALE
Jeolojide Bir Devrim: Kıtaların Kayması Teorisi

Jeolojide Bir Devrim: Kıtaların Kayması Teorisi

Levha tektoniği, Dünya'nın yer kabuğunun yavaş yavaş hareket ettiği fikrini ortaya koyan bir teoridir. Yer kabuğu...

Endülüslü Müslümanların Atlantik Okyanusunu Keşfetme Girişimleri

Endülüslü Müslümanların Atlantik Okyanusunu Keşfetme Girişimleri

Coğrafyacı al-Mas’udi, İber yarımadasında yaşayan Müslüman Arapların Atlantik okyanusunu keşfetmek amacıyla...

Babil ve Asma Bahçeleri

Babil ve Asma Bahçeleri

Babil tarihi, Mezopotamya'daki Babil kentinin tarihini kapsar. Babil, günümüzde Irak'ın güneyinde...

Tikal Tapınağı: Mayalar’ın Mimari Harikası

Tikal Tapınağı: Mayalar’ın Mimari Harikası

Tikal Tapınağı, Maya uygarlığı tarafından M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Tikal, Maya uygarlığı döneminde...

Mısır Piramitleri: Antik Mimarinin Büyüleyici Yapıları

Mısır Piramitleri: Antik Mimarinin Büyüleyici Yapıları

Mısır Piramitleri, insanlık tarihindeki en etkileyici mimari başarılardan bazılarıdır.

Angkor Vat Tapınağı

Angkor Vat Tapınağı

Angkor Vatı, Kamboçya'da bulunan ve dünyanın en önemli arkeolojik bölgelerinden biri olan Angkor...

Baharatın Tarihi ve Baharat Yolu

Baharatın Tarihi ve Baharat Yolu

Antik ticaret yollarından oluşan bir ağ olan Baharat Yolu, baharatların menşe yerlerinden uzak noktalara taşınmasını kolaylaştırarak...

Dünyanın Devletsiz Kıtası Antarktika ve Antarktika Antlaşması

Dünyanın Devletsiz Kıtası Antarktika ve Antarktika Antlaşması

Dünya üzerinde hiçbir devletin söz hakkının olmadığı, insanlar tarafından kolonileştirilmemiş, yerli...

Orta Çağ Dünyası Kaşifi: İbni Battuta

Orta Çağ Dünyası Kaşifi: İbni Battuta

Faslı bir alim ve seyyah olan İbn Battuta, dönemin tüm kaşiflerinden daha uzaklara giderek yaptığı olağanüstü...

Aztek Başkenti: Tenochtitlan

Aztek Başkenti: Tenochtitlan

Güney Amerika’nın kadim halkları arasında yer alan Aztek İmparatorluğunun başkenti konumundaki Tenochtitlan,...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER