Amerika’da ulusal alkol yasağı (1920-1933) "asil deney" suçu ve yolsuzluğu azaltmak, sosyal sorunları çözmek, hapishane ve düşkün evlerinin yarattığı vergi yükünü azaltmak, sağlık ve hijyeni iyileştirmek amacıyla uygulanmıştır.
Yasak dönemi 1920'de alkolün üretimini, ithalatını, taşınmasını ve satışını ülke çapında yasaklayan 18. Değişikliğin yürürlüğe girmesiyle başladı. Ölçülülük hareketi olarak bilinen alkollü içeceklerin yasaklanması, Evanjelik Hıristiyanlar tarafından yönetilen kampanyanın doruk noktası oldu. Bu hareket alkolün aile içi şiddet, işsizlik ve siyasi yolsuzluk da dâhil olmak üzere alkolizmi aşan sorunların kökü olduğuna inanılmaktaydı.
18. Değişiklik ilk kez 1917'de Kongre tarafından önerildi. Hem senato hem de temsilciler Meclisi’nden geçtikten sonra onaylanmak üzere eyaletlere gönderildi. 16 Ocak 1919'da 48 eyaletten 46’sı değişikliği onayladı ve yasa yürürlüğe girdi. 18. Değişiklik hükümlerine göre yasak, değişikliğin onaylanmasından bir yıl sonra Ocak 1920'de başladı. Federal yasağın uygulanmasına ilişkin kuralların belirlenmesi ve yasaklanan alkollü içecek türlerinin tanımlanması için Volstead adında yeni bir yasa çıkarıldı.
19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında birçok topluluk alkol yasağını uygulamaya koydu. Yasağın uygulanmaya başlamasıyla birlikte birçok tartışma konusu ortaya çıktı. "Kuru" olarak adlandırılan yasağı destekleyenler, bunu kamu ahlakı ve sağlığı için verilen bir mücadele olarak sundu. Hareket bazı ilericiler tarafından benimsendi ve Kadın Hıristiyan Denge Birliği aracılığıyla ulusal bir taban kazandı.
Yasalar yürürlüğe girdikten sonra birçok Amerikalı, alkolün yasa dışı üretim ve satışına başladı. Pek çok şehirde gizli barlar açıldı ve bu barlar “talkies” olarak anıldı. İçeri girmek için bir parola gerekiyordu ve barın sahibi uzak durması için yerel polise genellikle rüşvet verirdi. Bunun neticesinde 1920'nin ilk altı ayında federal hükümet Volstead Yasası ihlali nedeniyle 7.291 dava açtı.
Sonunda suç çeteleri birçok şehirde bira ve likör tedarikinin kontrolünü ele geçirdi. 1920'lerin sonlarında ülke çapında yasağa karşı yeni bir muhalefet ortaya çıktı. Eleştirmenler bu politikaya suça neden olduğu, yerel gelirleri azalttığı ve "kentsel" Amerika'ya "kırsal" Protestan dini değerlerini empozeettiği gerekçesiyle karşı çıktı. 1929'da Büyük Buhran başladığında daha fazla Amerikalı, ekonomiye zarar verdiğine inanarak yasa karşıtlarının yanında yer aldı.
Yasaklama, 5 Aralık 1933'te 18. Değişikliği yürürlükten kaldıran 21. Değişikliğin onaylanmasıyla resmen sona erdi, ancak bazı eyaletlerde yasak devam etti. Bu dönem bugüne kadar Amerikan tarihinde bir anayasa değişikliğinin başka bir anayasa değişikliğini yürürlükten kaldırmak amacıyla kabul edildiği tek dönemdir.
Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...
Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...
Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...
Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...
Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...
Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...
Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...
30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...
1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...
Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...