Konya Bilim Merkezi İlimge

Air France'ın 4590 Sefer Sayılı Uçuşu ve Concorde Faciası

 Kerim Emre Karabacak
 3 dk  483

Havacılık dünyasının en ünlü ve ikonik uçaklarından biri olan Concorde, 20. yüzyılın sonlarına doğru havayolu seyahatinde devrim yaratmıştır. Ancak bu eşsiz uçak, 25 Temmuz 2000’de Paris'ten kalktıktan kısa bir süre sonra tarihi bir faciaya sahne olmuştur.

Fransız-British Aircraft Corporation (BAC) ve Aérospatiale tarafından geliştirilen Air France'a ait Concorde F-BTSC (uçakta kullanılan kayıt kodu) bir süpersonik yolcu uçağı olarak hizmet vermiştir. İlk ticari uçuşunu 1976 yılında gerçekleştiren Concorde, sadece seçkin yolculara hizmet veren lüks bir seyahat deneyimi sunmaktaydı. Sesin yayılma hızının iki katından daha fazla hızla seyahat edebilen Concorde, Londra ile New York arasındaki seyahat süresini ciddi ölçüde kısaltmıştır.


Concorde, yaklaşık 100 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Kabin konfigürasyonu lüks ve rahat bir seyahat deneyimi sunmak amacıyla dizayn edilmiştir. Concorde'un yolcuları lüks koltuklar, özel yemek servisi ve geniş aralıklarla ayrılmış oturma düzeni gibi ayrıcalıklı hizmetlerin tadını çıkarmışlardır.

Concorde, ses hızının üzerinde uçabilen nadir yolcu uçaklarından biriydi ve bu da uçağın normal ses hızının üzerindeki hızlarda seyahat edebilmesini sağlıyordu. Yaklaşık 4.000 deniz mili (7.400 kilometre) menzile sahiptir. Bu, kısa ve orta mesafeli süpersonik uçuşlar için uygun olduğu anlamına gelmektedir ve genellikle transatlantik seyahatler için kullanılmaktadır. Concorde'un geniş ve hareket edebilen sivri burun kısmı, ince gövdesi ve delta kanat tasarımı uçağın eşsiz ve tanınabilir bir görünüme sahip olmasını sağlamıştır.

25 Temmuz 2000 tarihinde Air France'a ait 4590 sayılı uçuşta kullanılan Concorde tipi bir uçak, Paris Charles de Gaulle Havalimanı'ndan New York'a gitmek üzere havalanmıştı. Ancak kalkıştan sadece birkaç dakika sonra uçak, sol ana iniş takımının bir parçasının lastiklerden birini delmesi sonucu motor arızası yaşadı. Delinen lastik, uçağın yakıt tankına hasar verdi ve yakıtın sızmasına neden oldu. Aynı zamanda uçağın bir motoru da hasar görmüştü.

Bu arıza sonrasında Concorde, Paris'in Gonesse bölgesine düştü. Uçak yerleşim alanlarına çok yakın bir noktada düşmüş, yolcu ve mürettebattan oluşan 109 kişinin yanında yerdeki dört kişiyle birlikte toplam 113 kişi bu trajik olayda yaşamını yitirmiştir.


Olayın hemen ardından Fransız Sivil Havacılık Otoritesi (DGAC) ve Havacılık Kaza İnceleme Birimi (BEA), Concorde faciasının nedenlerini ve ayrıntılarını araştırmak için görevlendirilmiştir. Uzmanlar uçağın teknik durumu, bakım geçmişi, uçuş kayıtları ve mürettebatın eğitimi gibi konuları detaylı bir şekilde incelemiştir.

Soruşturma sadece Fransız otoriteleri tarafından değil, aynı zamanda Birleşik Krallık'taki havacılık yetkilileri ve Concorde'un üretici şirketi olan British Aircraft Corporation (BAC) ile Aérospatiale gibi ilgili taraflarla işbirliği içinde yürütülmüştür.

Soruşturma sonucunda Concorde'un güvenliği ve bakımıyla ilgili önemli önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler; Concorde'un yakıt tanklarına daha fazla koruma eklenmesi, lastiklerin daha sıkı bir şekilde denetlenmesi ve uçağın güvenliği için diğer önlemleri içermiştir.

Concorde faciası, havacılık tarihinde unutulmaz bir acı olarak hafızalarda yerini almıştır. Bu trajik olay havacılık endüstrisinde güvenlik standartlarının önemini bir kez daha hatırlatmış ve süpersonik uçuşların risklerini gözler önüne sermiştir. Concorde'un hızlı ve lüks yolculuğu belki de geri dönülmez bir şekilde kaybedilmiş olsa da bu facia, havacılık güvenliği konusundaki çabaları teşvik etmiş ve gelecekteki uçuşların daha güvenli olmasına katkı sağlamıştır.

#Concorde #AirFrance #4590 #Süpersonik
0
0
0
Kaynakça

Gaxie, Daniel & Hubé, Nicolas, “Projet Concorde: Les Conceptions Ordinaires de l'Europe.” Une Approche de Sociologie Politique Compréhensive, Politique Europeenne, 3 (23), 2007, 179-182.

Uslu, Suat & Dönmez, Kadir, “Hava Trafik Kontrol Kaynaklı Uçak Kazalarının İncelenmesi,” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9,(18), 2017, 271-287.

Yavuz, Veli & Temiz, Caner & Özdemir, Tuncay ve Deniz, Ali, “Avrupa Bölgesi için Kaza-Kırım Raporlarının İncelenmesi,” Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2 (5), 2015, 155-160.


BENZER MAKALE
Öğretmen Değil Rehber

Öğretmen Değil Rehber

Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...

Naziler ve Siyonist Ortakları

Naziler ve Siyonist Ortakları

Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...

Şekerin Acı Tarihi

Şekerin Acı Tarihi

Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER